FEWS > Írás > Ötletek >

Ötletek gazdagoknak

[hu] [en]

Környezetbarát ötletek gazdagoknak

Az emberek tömegei nem nagyon törődtek a környezetvédelemmel a szabadidejükben, ezért lehet fontos hogy emlékeztessük őket a környezetvédelemre időről időre. Az olyan ünnepek mint a "Föld Napja" segíthetnek elérni a tömegeket, és segíthetnek a környezetvédelem felé irányítani a szellemi fejlődésüket. A vallás ugyanezt a fajta trükköt használta már régen. A gazdagok támogathatnák a környezetvédő ünnepeket, hogy azok jobbak legyenek. Egyébként jó lenne, ha egy környezetvédő ünnep olyan elterjedt lenne, mint a Karácsony, vagy esetleg még jobban. Ahhoz, hogy ezt a célt elérjék, a gazdagok csinálhatnának egy kampányt vagy egy lobbit. Meg kell jegyezni, hogy a "Föld Napját" talán helytelenül hívják "Nemzetközi Anyaföld Napjának", mert a Föld az nem állat, tehát nincs neme. Még azt is lehetségesnek tartjuk, hogy a földi életnek nagyobb döntési hatalma van, mint a csillagoknak az égen.

Vannak gazdák, akik szeretnének élelmiszer-alapanyagokat termelni a földön környezetbarát módon, de nehezen tudják eladni ezeket az élelmiszer-alapanyagokat. Vannak éttermek is, amelyek szeretnék, ha az élelmiszer-alapanyagaik megbízható forrásból származnának, és ezekből készíthetnék az ételeiket. Viszont vannak kereskedők akik közéjük állnak, és lefölözik a profit egy részét. Ezért egy alternatív megoldás fenntarthatóbb lehet, ahol a gazda és az étterem egy céget alkotnának. Ezen a módon nem csak hagyományos ételeket tudnának készíteni, hanem különleges ételeket is, amik ritka növényeken alapszanak. Ezenkívül saját maguk termelhetnék meg a magokat a növényeikhez, hogy biztosak legyenek benne, hogy minden rendben van velük. Ez egy nagyon jó lehetőség lenne arra, hogy környezetbarát éttermeket alapítsanak (GMO-mentes élelmiszerekkel, etikusan kezelt állatokkal, hibrid növények nélkül, nem sok vegyszerrel, több zöldséggel). A gazdagok felgyorsíthatnák a folyamatot azzal, ha részt vesznek az üzletben.

A következő ötlet a FreeRice.com példájából származik. 2012-ben az a weboldal egy ingyenes kvízjátéknak ad helyet, például angol szavak szinonimáiról, és minden helyes válaszért néhány szem rizst áldoznak valamelyik szegény ország éhes embereinek. A rizst azok fizetik, akiknek a hirdetései fenn vannak a weboldalon. Nos, ennek az ötletnek egy továbbfejlesztését akármelyik jó webprogramozó el tudná készíteni, és 2012-ben is vannak már a FreeRice.com-hoz hasonló weboldalak, de a gazdagok még jobban tovább tudnák fejleszteni ezt az ötletet. Az az alapötlet, hogy több kuncsaftot lehetne vonzani néhány szolgáltatáshoz, ha kijelentenék, hogy a profitjuk egy részét jótékony célra fordítják, ami a mi esetünkben környezetvédelem. Különböző fajta szolgáltatásokra a jótékonyság különböző arányai lehetnek alkalmasak, talán nulla, talán 50%, talán 100%. Az arány magasabb lehet olyan szolgáltatásokra, amelyekhez nem szükségesek anyagi javak vagy plusz munkaerő. Például, a szerzői jog védelme alatt álló dolgok, a közösségi weboldalak, a koncertek vagy a turisztikai látványosságok népszerűbbek és jövedelmezőbbek lehetnének ezen a módon. Ez az ötlet talán még a nyereményjátékok helyett is méltó egy próbára.

Elajándékozhatjuk a régi dolgainkat, elcserélhetjük azokat valami másra, vagy még el is adhatjuk őket egyesével. Ez viszont talán nem az, amit akarunk. Néhány tárgyunk túl értékes lehet ahhoz, hogy elajándékozzuk, de egyúttal túl olcsó lehet ahhoz, hogy időt töltsünk az eladásával. Sok esetben több pénzt kereshetünk munkával, mint azzal az időtöltéssel, hogy lefotózzuk a dolgainkat, feltöltjük őket hirdetési weboldalakra, üzeneteket írunk a vevőknek, és elintézzük a szállítások részleteit. A cserekereskedelem is túl sok időt igényelhet. Ezért hasznos lenne, ha lenne egy kereskedő, aki minden használt (de használható vagy megjavítható - röviden, eladható) dolgunkat egyszerre megvenné, és eladná azokat egy boltban. Tulajdonképpen ez nem új ötlet, tehát lehetnek rá példák a világban, de még nem minden városban. Lehetnek boltok, amelyek használt könyveket adnak és vesznek, vagy használt ruhát, vagy használt elektronikai cikkeket, vagy régiségeket, de az olyan boltok amik bármit adnak vagy vesznek, ritkák. Az emberek viszont elgondolkodhatnak azon, hogy használt babakocsit, biciklit, játékokat, szerszámokat, gyűjteményeket, hangszereket, bútorokat, vagy olyan egyéb dolgokat vegyenek, amelyek tartósak és más boltokban is kaphatók. A gazdagok olyan üzleteket nyithatnának, amelyek minden eladhatót megvennének és eladnának, és ez csökkenthetné az új dolgok iránti keresletet, ami csökkentené a környezetre gyakorolt nyomást.

További olvasnivalók

(ezeket nem feltétlenül olvasta el a szerző):

Global Reporting Initiative - G4 Sustainability Reporting Guidelines (Amsterdam, 2013)

David Bornstein - How to Change the World: Social Entrepreneurs and the Power of New Ideas, Updated Edition (Oxford University Press, USA; 2007)

Környezetbarát vállalkozás ötletek (fejezet kihagyva)

Egy olyan világban, amelyben a jó tanulók gazdagabbak lehetnének, ennyivel is több fejezet kerülhetett volna bele a könyv ingyenes verziójába.