Ingyen Öko Bölcsesség

megmutatni új ismerősöknek

[hu] [en]
Írások letöltése:
MEK_ker.odt (vallásról)
MEK_inf.odt (IT-ről)
FEWS_hu.txt (könyv txt)
FEWS_en.txt (könyv txt)
minfaith.txt (7 esszé/GB)
rovid.csv (adatbázis, HU)
rovid.txt (adatbázis, HU)
rovidISO.txt (adatbázis, HU)

Közkincs kód letöltése:
rovid.ods (HU)
TEvolutionPrototype2.zip
FEWS.zip (egész honlap)

Az elmélet lényege esszékben1.1. Bevezető
1.2. Környezetbarát mondatok
1.3. Környezetvédelem és túlélés
1.4. Környezetvédelem és hit
1.5. Környezetvédelem és etikai elmélet
1.6. Etikai környezetvédelem, jó tanácsok
1.7. Politikai környezetvédelem, szövetség
1.8. Politikai környezetvédelem, figyelmeztetés

Ötletek egy nem teljes gyűjteménye2.1. Környezetbarát játékok
2.2. Környezetbarát gazdaságosság
2.3. Ötletek politikusoknak
2.4. Ötletek gazdagoknak
2.5. Ötletek aktivistáknak
2.6. Ötletek kutatóknak

Javítások, hibajegyzék 2014. április óta1.8. 1.6. 1.6. 1.12. 1.12. 1.12. 2.1. 2.3. 2.5. 2.5. 2.5. 2.7. 2.7. 2.2. 2.2. 2.6. 2.5. 1.3. 1.3. 1.10. 1.11. 1.12. 1.12. 1.12. 1.7. 1.9,1.10,1.11,1.12 eltávolítva, mankind/humankind stb, 1.8. 1.2 eltávolítva, 1.6 kicserélve fehér környezetvédelemre, 2.7 áthelyezve 1.2 helyére.

Megjegyzés: fordítási hibák is voltak, de azok itt nem lettek feltüntetve. 2014. áprilisa előtt is sok javítás történt a könyvön. Azt is meg kell jegyezni, hogy a fent HTML5-ben mutatott írásoknak van egy WikiBooks verziója is, amit én töltöttem fel oda, és aki szeretné, bővítheti azt.

FEcoWebS = Ingyenes Öko Web Szolgáltatások / BölcsességEz egy környezetvédő prodzsektként indult i. sz. 2012 elején, a rövid neve FEcoWebS (a Free Eco Web Services, magyarul Ingyenes Öko Web Szolgáltatások rövidítése). Elsősorban az ourproject.org ingyenes szolgáltatása ad neki helyet, de máshova is feltelepíthető. A prodzsekt fő kimenete egy honlap volt, de a honlap tetején lévő cím végül át lett nevezve, hogy jobban tükrözze annak tartalmát - így a címe "Ingyen Öko Bölcsesség" lett. A prodzsekt fejlesztése kb. 2014-ben leállt, ezután csak javítások jelentek meg a honlapon, illetve Fekete Árpád újabb közkincs művei ODT formátumban kerültek fel a prodzsekt FTP oldalára:
ftp://ftp.ourproject.org/pub/fecowebs

Több változás után, fokozatosan alakultak ki a prodzsekt jellemző vonásai, céljai és a stratégiája. Jelenleg a prodzsekt fő célja adni egy kis méretű, hordozható, hibátlan, ingyenes, közkincs és időtálló tudásbázist, amelyet könnyen meg lehet mutatni azoknak, akik találkoznak a világban tevékenykedő környezetvédő hősökkel.

FEWS = FEcoWebSA FEcoWebS neve időközben át lett nevezve FEWS-re, sok dolog miatt. Például, ez jobb rövidítés a "Free Eco Web Services" és a "Free Eco Wisdom" kifejezésekre is...

Az emberiség ismeretei már olyan szintre növekednek, hogy egyre nagyobb jótetteket, de egyre nagyobb gonosztetteket is képesek egymás ellen elkövetni az emberek... A technológia viszont korlátozható azzal, ha csökken a túlnépesedés, mert ebben az esetben csökken a piac mérete és a specializáció.

Az ötletek megvalósítása prodzsektként vagy webes szolgáltatásként1. Prodzsekt: A reklámanyagok pazarlása ellen
2009-től 2013-ig futott (nem mindig itt), de szünetel a szabadidő kis mértéke miatt.

2. Prodzsekt (népszerűsítés terveinek megosztása)


2. Prodzsekt: Második iteráció
Fekete Árpád egy ideig arra koncentrált, hogy a saját szakmáján belül, a programozás területén találjon környezetbarát ötleteket. Ezután elkezdett gondolkodni az környezetbarát innováció más fajtáiról, aminek érdekében elkezdett fejleszteni egy LibreOffice Spreadsheet dokumentumot, amit le lehet tölteni erről a weboldalról (lásd linkek részt is).

3. Prodzsekt: Egy adattömörítő algoritmus megtervezésének körvonalai


Ez a második iterációba tartozik.

1. Szolgáltatás: Top tíz környezetvédelemről szóló weboldal
A linkek helyett keresési kulcsszavakat osztok meg.

2. Szolgáltatás: Levelezési listák a környezetvédelem határterületeiről3. és 4. web szolgáltatás


5. Szolgáltatás: Erőforrás-takarékos, divatos betűtípusok


Hogy miről is szól ez, ahhoz érdemes elolvasni az aktivistáknak szóló ötletek első bekezdését. Fogtam a Thatcher Ulrich által készített közkincs "Tuffy" betűtípust, és megváltoztattam azt a FontForge nevű programmal, hogy a legtöbb betű kevesebb tintát használjon (kivéve a nagybetűket), és ez olyan különösen néz ki, hogy az is kérdés, ezek vajon még latin betűknek számítanak-e. Készítettem egy prototípus verziót demonstrációs célokra, és beraktam a FEWS prodzsekt SVN repository-jába. Sokkal nehezebb lenne viszont egy éles verziót készíteni: Csak úgy tudok betűtípust csinálni, hogy megváltoztatok létező betűtípusokat, és sajnos, a közkincs betűtípusok nem ugyanazok, mint amelyek csak minimális tintát használnak.

A kereszténység kritikája


A következő kis e-könyvet felvették a Magyar Elektronikus Könyvtárba, ennek kézirata is közkincs lett:

Fekete Árpád - A kereszténység kritikája