Ingyen Öko Bölcsesség

megmutatni új ismerősöknek

[hu] [en]
Írások letöltése:
FEWS_hu.txt (könyv txt)
FEWS_en.txt (könyv txt)
minfaith.txt (7 esszé/GB)
magyar.txt (4 esszé/HU)
magyarISO.txt (4 esszé/HU)
rovid.csv (adatbázis, HU)
rovid.txt (adatbázis, HU)
rovidISO.txt (adatbázis, HU)

Közkincs kód letöltése:
rovid.ods (HU)
TEvolutionPrototype2.zip
tomorit.zip (C++)
FEWS.zip (egész honlap)

Az elmélet lényege esszékben1.1. Bevezető
1.2. Környezetbarát mondatok
1.3. Környezetvédelem és túlélés
1.4. Környezetvédelem és hit
1.5. Környezetvédelem és etikai elmélet
1.6. Etikai környezetvédelem, jó tanácsok
1.7. Politikai környezetvédelem, szövetség
1.8. Politikai környezetvédelem, figyelmeztetés

Ötletek egy nem teljes gyűjteménye2.1. Környezetbarát játékok
2.2. Környezetbarát gazdaságosság
2.3. Ötletek politikusoknak
2.4. Ötletek gazdagoknak
2.5. Ötletek aktivistáknak
2.6. Ötletek kutatóknak

Javítások, hibajegyzék 2014. április óta1.8. 1.6. 1.6. 1.12. 1.12. 1.12. 2.1. 2.3. 2.5. 2.5. 2.5. 2.7. 2.7. 2.2. 2.2. 2.6. 2.5. 1.3. 1.3. 1.10. 1.11. 1.12. 1.12. 1.12. 1.7. 1.9,1.10,1.11,1.12 eltávolítva, mankind/humankind stb, 1.8. 1.2 eltávolítva, 1.6 kicserélve fehér környezetvédelemre, 2.7 áthelyezve 1.2 helyére.

Megjegyzés: fordítási hibák is voltak, de azok itt nem lettek feltüntetve. 2014. áprilisa előtt is sok javítás történt a könyvön. Azt is meg kell jegyezni, hogy a fent HTML5-ben mutatott írásoknak van egy WikiBooks verziója is, amit én töltöttem fel oda, és aki szeretné, bővítheti azt.

FEcoWebS = Ingyenes Öko Web Szolgáltatások / BölcsességEz egy környezetvédő prodzsektként indult i. sz. 2012 elején, a rövid neve FEcoWebS (a Free Eco Web Services, magyarul Ingyenes Öko Web Szolgáltatások rövidítése). Elsősorban az ourproject.org ingyenes szolgáltatása ad neki helyet, de máshova is feltelepíthető. A prodzsekt fő kimenete egy honlap volt, de a honlap tetején lévő cím végül át lett nevezve, hogy jobban tükrözze annak tartalmát - így a címe "Ingyen Öko Bölcsesség" lett.

Több változás után, fokozatosan alakultak ki a prodzsekt jellemző vonásai, céljai és a stratégiája. Jelenleg a prodzsekt fő célja adni egy kis méretű, hordozható, hibátlan, ingyenes, közkincs és időtálló tudásbázist, amelyet könnyen meg lehet mutatni azoknak, akik találkoznak a világban tevékenykedő környezetvédő hősökkel. Ez egy gyors referencia a filozófiának egy olyan kivonatához, amiben nagy lehetőségek vannak arra, hogy jobbá tegye a jövőt. Jobb esetben ez növelné a környezetbarát emberek számát és bölcsebbé tenné őket. Ezeknek az embereknek környezettudatos helyi klubokat kellene alapítaniuk. Szóval a prodzsekt lényege a közösség kellene hogy legyen, az írások csak azért vannak, hogy meggyorsítsák a tudás átadását. Öko bölcsesség kell ahhoz, hogy megnöveljük a környezetbarát emberek relatív hatalmát azokkal szemben, akik kárt tesznek a természetes életben.

Önkéntesek és aktivisták segíthetnének ebben a prodzsektben, pl. leellenőrizhetnék az írásokat, lefordíthatnák azokat más nyelvekre, hangoskönyveket készíthetnének belőlük, szociális média kampányt vezethetnének, vagy elterjeszthetnék az ötleteinket a helyi klubokban. Akit ez érdekel, csatlakozzon a FEcoWebS egyik levelezési listájához, ami az ourproject.org weboldalról kiindulva, és a FEcoWebS prodzsektet megkeresve elérhető.

FEWS = FEcoWebSA FEcoWebS neve időközben át lett nevezve FEWS-re, sok dolog miatt. Például, ez jobb rövidítés a "Free Eco Web Services" és a "Free Eco Wisdom" kifejezésekre is, és a FEWS-nek van egy olyan mellékjelentése is angolul ("kevesek"), ami arra utal, hogy még csak kevesen csatlakoztak a prodzsekt levelezési listáihoz. (Illetve, ez a szó arra is utalhat, hogy csak kevesek élik túl a katasztrófát, ami akkor következik, ha az emberiség nem védi eléggé a környezetet.) Mivel ez a prodzsekt nem tudott igazi gazdasági hatalmakat rábírni, hogy segítsék, és nem is volt nagyon népszerű, természetes, hogy kevesebb kell, hogy legyen a célunk: a jó emberek túlélése a civilizáció túlélése helyett. Ez a mi

"A" Tervünk.Az emberiség ismeretei már olyan szintre növekednek, hogy egyre nagyobb jótetteket, de egyre nagyobb gonosztetteket is képesek egymás ellen elkövetni az emberek... A technológia viszont korlátozható azzal, ha csökken a túlnépesedés, mert ebben az esetben csökken a piac mérete és a specializáció.

Az ötletek megvalósítása prodzsektként vagy webes szolgáltatásként1. Prodzsekt: A reklámanyagok pazarlása ellen
2009-től 2013-ig futott (nem mindig itt), de szünetel a szabadidő kis mértéke miatt.

2. Prodzsekt (népszerűsítés terveinek megosztása)


2. Prodzsekt: Második iteráció
Fekete Árpád egy ideig arra koncentrált, hogy a saját szakmáján belül, a programozás területén találjon környezetbarát ötleteket. Ezután elkezdett gondolkodni az környezetbarát innováció más fajtáiról, aminek érdekében elkezdett fejleszteni egy LibreOffice Spreadsheet dokumentumot, amit le lehet tölteni erről a weboldalról (lásd linkek részt is).

3. Prodzsekt: Egy adattömörítő algoritmus megtervezésének körvonalai
Ez a második iterációba tartozik. Némi triviális információt már meg lehet osztani most, de a lényeget csak azután, hogy Fekete Árpád megkísérli megnyerni a Hutter Prize-t.

1. Szolgáltatás: Top tíz környezetvédelemről szóló weboldal
A linkek helyett keresési kulcsszavakat osztok meg.

2. Szolgáltatás: Levelezési listák a környezetvédelem határterületeiről


Ezek az ourproject.org FEcoWebS prodzsekt oldalán érhetők el, és ott lehet velem (Fekete Árpáddal) is kapcsolatba lépni. (Tehát rá kell keresni a FEcoWebS-re ott, vagy böngészni a prodzsektek között, és fontos, hogy a megfelelő linkre kattintsanak.) Ha még több környezetbarát ötletet szeretnél kapni, kérlek iratkozz fel rá! A csatlakozás ingyenes, és nem jár semmilyen kötelezettséggel. Ezen a levelező listán a környezetvédelem meglehetősen higítva szerepel, ehelyett inkább a környezetvédelem azon határterületeiről szól, amelyek jót tesznek az embernek. Ilyen például az egészséges életmód, a pénzkeresés, vagy az örömforrások. Közben néha előfordul a környezetvédelemre való emlékeztetés, és ezzel talán több követőt lehet szerezni a környezetvédelemnek, mintha a levelezési lista csak a környezetvédelemről szólna. Jegyezzük meg, hogy a prodzsekt folytatása attól is függhet, hány ember csatlakozik ezekhez a levelezési listákhoz! Lehet olyan tartalom is (pl. linkek, személyes bölcsességek, új ötletek, másoktól jövő üzenetek) amelyek csak itt jelennek meg.

3. és 4. web szolgáltatás


5. Szolgáltatás: Erőforrás-takarékos, divatos betűtípusok


Hogy miről is szól ez, ahhoz érdemes elolvasni az aktivistáknak szóló ötletek első bekezdését. Fogtam a Thatcher Ulrich által készített közkincs "Tuffy" betűtípust, és megváltoztattam azt a FontForge nevű programmal, hogy a legtöbb betű kevesebb tintát használjon (kivéve a nagybetűket), és ez olyan különösen néz ki, hogy az is kérdés, ezek vajon még latin betűknek számítanak-e. Készítettem egy prototípus verziót demonstrációs célokra, és beraktam a FEWS prodzsekt SVN repository-jába. Sokkal nehezebb lenne viszont egy éles verziót készíteni: Csak úgy tudok betűtípust csinálni, hogy megváltoztatok létező betűtípusokat, és sajnos, a közkincs betűtípusok nem ugyanazok, mint amelyek csak minimális tintát használnak.

ÖsszefoglalásAz Ingyenes Öko Web Szolgáltatások (FEWS) prodzsekt során fejlődtek az én (Fekete Árpád) nyelvi, írói, webfejlesztési, keresőoptimalizálási, szociális és prodzsekt menedzseri képességeim, valamint a prodzsekt segíthet abban is, hogy hírnevet, referenciát, jó karmát, kapcsolatokat szerezzek, új lehetőségeket ismerjek meg, és környezetbarát bölcsességre tegyek szert. Ezért mindenképpen megérte a fáradtságot.

A folytatásról (i.sz. 2017)


  • ÚJ! Fekete Árpád néhány későbbi közkincs írása ODT formátumban elérhető FTP-n:
  • ftp://ftp.ourproject.org/pub/fecowebs
  • FA_ArtisanCrafts2.odt (angolul)
  • FA_nitro.odt (magyarul)
  • K1_SchemeHolder.odt (angolul)
  • K2_coop.odt (angolul)
  • L2_vallasom.odt (magyarul)
  • MEK_FAinformatika.odt (magyarul)
  • MEK_FAkeresztenysegMegismerese.odt (magyarul)
  • KnowChristianity.odt (angolul)
Ezek után Fekete Árpádnak elsősorban a saját boldogulásával kell foglalkoznia, de egyébként valószínűleg sok, LibriVox prodzsektben felolvasott művet hallgat, és ezek közül kiválogatja azokat, amiket másoknak is ajánl.