Környezetbarát ötletek számítógép-programozásban

Néhány spirituális jel azt mutatta, hogy valószínűleg jó lenne ezt a prodzsektet környezetbarát innovációval folytatni, ami sikeresen segíthet mind a környezetvédelemben, mint a saját gazdasági helyzetünkben. Mivel nincs elég energia erre, valószínűleg választanunk kell egy dolgot, és megvalósítanunk, akár ennek a prodzsektnek a részeként vagy másként. Ez azt jelenti, hogy ennek a részoldalnak az egyedüli célja, hogy jó ötleteket gyűjtsön, amelyeket mi (programozók, matematikusok) is meg tudunk valósítani, és nem csak más emberek, ezután pedig talán választunk egyet ezek az ötletek közül, egy tanácsadó szolgáltatást nyújtva ezzel. Ennek a javaslatnak a konkrét megvalósítása profitorientált prodzsektként is megvalósítható, nem csak szükségszerűen ennek a prodzsektnek a részeként. Mivel más ötletek is publikusak lesznek, azokat mások valósíthatják meg, és talán ez az élő publikáció segíteni fog a munkájukat környezetbarátabbá tenni, miként David Hilbert történelmi előadása a megoldatlan matematikai problémák egy listájáról hatással volt a matematikára. A lényeg, hogy itt a számítógépek és a környezetvédelem kapcsolatával foglalkozunk, és a számítógép egy olyan gép, amit sokkal jobban is ki lehetne használni, ha megfelelő szoftverek állnának a rendelkezésünkre. Meg kell még jegyezni Fekete Árpád ennek a prodzsektnek az indításakor megfogalmazott céljait is. Viszont, az operációs rendszerek gyenge biztonsági szintje megakadályozhatja, hogy ezt az utat válasszuk, és arra ösztökélhet, hogy inkább olyan tevékenységeket válasszunk, amelyek nem tartanak tovább egy napnál, és azonnal publikálhatók, vagy pedig olyanokat, amelyekhez nem szükséges számítógép. A legújabb szoftverek fejlesztése általában a legújabb hardvereket és a legjobb biztonsági intézkedéseket igényli. Környezetvédő innováció elképzelhető számítástechnika nélkül is.

Miről nem szól a következő lista (-1)

Vannak közismert ötletek, mint például elektromos energia spórolás különböző hardwarekre és operációs rendszerekre, de sok operációs rendszer már támogatja azt, ami fontos, tehát csak úgy segíthetnénk sokat, ha lehetőségünk lenne egy híres operációs rendszer alapértelmezett viselkedésén javítani, de ez nagyon nehéz. Lehetnek még más jó ötleteink is arra, hogy hogyan változtassuk meg a számítástechnikát nagymértékben (pl. hardware, ROM, operációs rendszer, Internet), de a megvalósításuk ugyanolyan távol áll tőlünk, mint például a politika, ezért ezeket az ötleteket nem listázzuk itt. Vannak még olyan programozási ötletek is, amelyek a környezetbarát életmódra való oktatásban segíthetnek, mint például játékok vagy ökológiai lábnyom kiszámításában segítők, vagy amelyek inkább a környezetvédelmi kutatásban, modellezésben segíthetnek, mint például az Azimuth Code Project ötletei, de mi inkább csak olyan környezetbarát ötletekkel foglalkozunk, amelyek nem csak a kutatás/oktatás/promóció által fejtik ki jó hatásukat, hiszen a környezet védelméhez szükséges elmélet nagy része már ma is rendelkezésünkre áll, és a publicitás valószínűleg nem sokat érne motiváció, etikai oktatás és közösség nélkül. Vannak olyan programozási ötletek is, amelyek a logisztikában, a hulladékgazdálkodásban, az erdészetben, a hajózásban vagy egyéb, a környezettel kapcsolatos munkakörben segíthetnek, de a konkurenciával versenyképes szoftvert nehéz lenne írni az adott szakterület alapos ismerete nélkül, és nem is biztos, hogy megérné a fáradtságot. A legjobb ötleteknek egy magányos programozó számára megvalósíthatónak, tesztelhetőnek és használhatónak kell lenniük, és potenciálisan hatékonyaknak kell lenniük a környezet védelmében.

A kontroll-ötlet (0)

Az itt szereplő ötleteknek valóban ránk szabottaknak kell lennie, és jobbaknak, mint azok, amelyeket mások számára ötlünk ki. Ezért mindegyiknek jobbnak kell lennie, mint a számunkra legjobb ötletnek a "Környezetvédő elmélet és ötletek" részben, ami egy környezetbarát betűtípus fejlesztéséről szól, és talán ennek folytatásáról több betűtípussal (mindegyik egy híres betűtípus vízszintes/teljes metrikájával) vagy különböző szoftverekkel ezekhez a betűtípusokhoz. Ez az ötlet valóban jónak tűnik, de jelenleg túl nehéz lenne ezen dolgozni fizetés nélkül, és sok versenytárs is lenne, mint például a díjnyertes EcoFont. Viszont ez olyan érdekes, hogy kontroll-ötletnek tökéletes, tehát az összes többi ötletünknek jobbnak kell lennie (számunkra), mint ez. Az 1-esről kezdve (ami az eddigi legjobbat kell jelentse), az általunk talált ötletek felsorolása következik... a rangsorolásnál a megvalósíthatóság könnyűsége, valamint a feladat matematikai érdekessége számítanak a legtöbbet.

1

Jobb szoftvert készíteni fájl/fájlkollekció tömörítésére

: A fájltömörítés / fájlkollekciók tömörítése sokkal hatékonyabb ma, mint mondjuk tíz évvel ezelőtt volt. Az olyan technológiák, mint a 7zip, a PAQ, vagy a WebP képtömörítő módszer verik a régebbi technológiát, de valószínűleg még mindig nem a legjobbak. Jobb tömörítési technológiával, lehetséges kisebb háttértárolót használni ugyanazokra a feladatokra (de jegyezzük meg, hogy lehetséges erősebb processzorokat is igényelni hozzájuk). Lehetséges az is, hogy lassabb betömörítést alkalmazzunk a kitömörítés meggyorsítása érdekében, ami valószínűleg jót tenne az olyan szoftvercsomag-formátumoknak, mint a CAB. Ez azt jelenti, hogy a különböző tömörítési eljárások valók különböző célokra, és az egyik ilyen cél az, hogy csökkentsük a hardware igényeket (egy másik cél pedig, hogy a hardware-hibáktól nagyobb biztonságban is tároljuk az információt egyúttal). Ezáltal például, egy DVD elég lehet egy olyan szoftver-telepítőnek, ami egyébként két DVD-t igényelt volna, vagy egy Linux disztribúció a teljes forráskódját és a lefordított csomagjait kevesebb CD-n terjeszthetné. Ha keményen dolgoznánk a tömörítési technológián, akkor matekozhatnánk egy jót és talán még a Hutter Prize díját is megnyerhetnénk (és még ha a Hutter Prize kapcsolatos is lehet a mesterséges intelligenciával, Fekete Árpád nem hiszi). Hátrány: még ha fel is találnánk egy jó tömörítési technológiát, egyáltalán nem garantált, hogy valaki használni fogja optikai meghajtókon, és az "adatok könnyen kitöltik a rendelkezésre álló helyet" más meghajtókon, csakúgy, mint a gazdagok tulajdona.

Akárhogyan is, ez lett (volna) a kiválasztott ötlet.


2

Jobb audio/videó/kép fájl formátumok/kodekek/lejátszók

: Az optikai (CD/DVD) lemezek leginkább zene, videó és képek tárolására vannak felhasználva. Ha ezeknek a lemezeknek a tartalmát sokkal jobban tudnák tömöríteni, néhány CD/DVD kollekció kevesebb lemezt igényelne, csökkentve a fogyasztást ami a környezetet terheli. Ha a kitömörítés nem sokkal nagyobb processzor-igényű, akkor valószínűleg jó dolog ezen dolgozni, és talán a másik esetben szintén. Amikor zene/videó fájl formátumokat tervezünk, akkor fontos, hogy először definiáljuk, hogy milyen információt kell ezeknek a fájlformátumoknak tartalmaznia (pl. pixeles képeket egy adott FPS - másodpercenkénti képfrissítések száma - szerint a legegyszerűbb), és kódolni ezt az információt egy hasznos/veszteségmentes/tömörített formában egy szép matematikai feladat lehet. Hátrány: a zenészek általában csak néhány dalt publikálnak egyszerre egy CD-n, és a legtöbb film ráfér egy DVD-re, vagy ha nem is, megjelentek a piacon a Blu-Ray lemezek. (Ennek ellenére, hasonló technológia segíthet abban is, hogy egy CD-re vagy DVD-re felírt adatokat a megfelelően eloszlatott redundancia és az adatok részeinek egymástól való függetlenítése segítségével jobban megvédjék az minőség romlásától. Tulajdonképpen ez jobban is érdekelheti az embereket, mint a tömörítés.)

3

Rejtett információt adni/elvenni különböző fájltípusokhoz/ból

: Előbb vagy utóbb az emberiségnek rá kell jönnie, hogy az emberek bármit elrejthetnek a számítógépes fájlokban, beleértve, de nem egyedüli esetként, a nukleáris fegyverekről szóló információkat, vagy valakiről készült meztelen képeket, amelyeket egy albérletben lévő rejtett kamerával vettek fel. Ezért szükséges lehet némi figyelmet vonni ehhez az ügyhöz hatékony demonstrációval, valamint azzal, hogy ingyenes lehetőséget biztosítunk arra, hogy minden lehetséges rejtett információt eltávolítsunk a képekből és bármilyen más fájlból (még szöveges fájlokból is), amelyeket a felhasználók feltöltenek, vagy letöltenek az Internetről, akár a minőség romlása, vagy a nemdeterminisztikussá / véletlenszerűvé válás árán is. A minőség rontása szükséges lehet például ott, ahol egy képfájl pixeljei tartalmazták az információt egy ismeretlen kódolásban. Ennek következményeként az embereknek jobban tisztelniük kell majd az információ eredeti forrásait. Valószínűleg nemes dolog lenne a rejtett információ automatikus eltávolítása, amit később olyan közösségi weboldalak is felhasználhatnának, mint a FaceBook. Még fontosabb, hogy ennek lehet némi környezetbarát mellékhatása is, mint a technológia korlátozása, vagy az emberek arra késztetése, hogy várjanak a gyermeknemzéssel addig, amíg saját lakásuk nem lesz. Sajnos, valószínűleg jó dolog az, hogy alacsony a számítógépes biztonság szintje, mert ez korlátozza más káros technológiák kifejlesztését, de mivel a személyes titkainkat meg szeretnénk őrizni, és pénzügyileg/jogilag is biztonságban szeretnénk érezni magunkat, még jobb lenne növelni a számítógépes biztonságot (amire lennének is ötleteink), és a káros technológiák terjedését más úton korlátozni, például az itt leírt módon és más ötletek által. Hátrány: még ha el is készítenénk ezt a szoftvert, egyáltalán nem garantált, hogy a weboldalak többsége használni fogja (vagy valami hasonlót), ezért az emberek rossz célokra is felhasználhatnák, ami talán rosszat tenne a hírnevünknek.

4

Két ember játékának vagy munkájának lehetővé tétele egy gépen

: Létezhet néhány számítógépes játék, amelyben felváltva lépnek a játékosok, mégsem lehet egy számítógépnél játszani azokat, csak hálózatban, mivel ez a funkció nincs implementálva (beprogramozva, megvalósítva). Egy erre a célra készített szoftver (vagyis hogy általános esetre implementáljuk ezt a funkciót) kényelmesebbé teheti az ilyen játékokkal való játékot. Létezhetnek olyan számítógépes játékok is, amelyeket ugyancsak hálózatban játszanak, de nem felváltva, viszont a billentyűk alkalmas beállításával és a képernyő két részre osztásával elvileg lehetséges lenne az, hogy egy gépnél játsszák azokat, ha egy szoftver lehetővé tenné azt. Az egész monitort, az egész billentyűzetet, illetve az egész egeret igénylő játékok és programok esetén annak is lehetségesnek kell lennie, hogy a számítógépünkhöz két monitort, két billentyűzetet, vagy két egeret csatlakoztassunk, és használjuk is azokat ezzel a szoftverrel. Így egyszerre két ember használhatna egy gépet, ami a játékok esetén még vonzó is lehet. Érdekes lehet ketten egy gépnél Internetezni is, vagy az úgynevezett "Extreme Programming" metodológiáját alkalmazni. Hátrány: ennek a szoftvernek az elkészítése nehéz lehet, mivel együtt kellene dolgoznia az operációs rendszerrel.

5

Készíteni egy környezetbarát barátkereső és közösségépítő portált

: (Internetes ötlet...) Ahogy az emberiség erkölcsisége romlik és sok ember találkozik a diszkókban, egyre nehezebb lehet a jó embereknek megtalálniuk egymást, és helyi közösségeket építeniük, vagy párkapcsolatot alakítaniuk ki. Például, ha valaki a természetes teológia vagy a filozófiai teizmus hitére tér, nagyon nehéz lenne a közelben ugyanabban hívő embereket találnia, ha még nincs ennek érdekében alapított közösség. Ugyanez lehet igaz a spiritualitás és az életstílus más formáira, amelyek fontosak néhány ember számára, mint például maga a környezetvédelem is. A legtöbb társkeresőn például nem lehet beikszelni azt, hogy valaki még szűz és szüzet keres, de néhány embernek talán még fontos lehet olyan módon házasságot kötnie. Mások liberálisabbak, de azért be akarnak tartani valamilyen törvényt a túlnépesedés ellen, amit be lehetne ikszelni. Más emberek talán csak takarékos társat keresnek. Tehát lennie kell egy ideális portálnak ezek a kereső emberek számára, a weboldal felhasználási feltételeiben gonosz részek nélkül, és ennek meg kell engednie, hogy az emberek néhány osztályhoz rendelhessék magukat egy nagy választékból, amely kategóriákba lenne rendezve (pl. matematikusok, milliomosok, egzisztencialisták, férfiak, stb), és meghatározni az osztályokat, amelyeket keresnek, és még azt is meghatározni, hogy mi a fontos ezek a keresési feltételek közül, így a weboldal meg tudná mutatni a potenciális társakat, vagy a potenciális közösségeket. Ezeket a potenciális közösségeket virtuális közösségeknek hívnák, és ezek automatikusan létrejönnének, egy fórumtémával, és ha elég tagjuk akarná, alapíthatnának egy igazi helyi közösséget, vagy legalább szervezhetnének egy találkozót (jegyezzük meg, hogy ez a weboldal, ha mi hoznánk létre, nem támogatná azokat a közösségeket, amelyek túlságosan károsak a környezetünkre). Egyébként talán nem születhetne meg ezek a helyi közösségek közül néhány, hanem többen töltenék az időt az Interneten. Hátrány: ennek megvalósítása jelentős anyagi erőforrásokat igényelhet, és a siker nem garantált.

6

Megfelelő weboldalt készíteni a helyi cserekereskedelem fellendítésére

: (Internetes ötlet...) Vannak már weboldalak, amelyeken sikeresen lehet helyi cserekereskedelmet lebonyolítani, de ezeket a weboldalakat igazából nem erre tervezték. A helyi apróhirdetési oldalakon nem a cserekereskedelem dominál, és a cserélni szándékozó embereknek ritkán vannak egymás számára érdekes dolgai, egy könyvcseréléssel foglalkozó weboldalon viszont nem lehet csak helyi emberekre korlátozni a fogadók körét, és ezáltal a postaköltség miatt valószínűleg nem éri meg a csere. Ha viszont ötvöznék ezeknek a weboldalaknak az előnyeit, akkor már sokkal több embernek érdemes lenne kihasználnia a lehetőséget. A cserék választékának növelése érdekében érdemes lenne a weboldalon virtuális krediteket használni, és a felhasználók döntenék el, hogy a dolgaikért mennyi virtuális kreditet kérnek. Ezeket a virtuális krediteket pedig a weboldalon látható dolgok megvásárlására lehetne fordítani, de a weboldal a fenntartás költségeire és egyebekre levonna ebből néhány százalékot, amiből a weboldal tulajdonosai is vásárolhatnának a weboldalon megjelenő használtcikkek közül, sőt akár el is adhatnák azokat egy üzletben. Így ez a helyi cserélde hasonlóan működne, mint a manapság népszerű helyi pénz, azzal a különbséggel, hogy marketing szempontok figyelembevételével a virtuális krediteket nem lehetne valódi pénzre váltani. A dolgok újrafelhasználása miatt a használt cikkek cserekereskedelmének viszonylag magas környezetvédelmi értéke lehet. Hátrány: ennek megvalósítása jelentős anyagi erőforrásokat igényelhet.

7

A kommunikáció növelése a hatékonyság érdekében

: (Internetes ötlet...) A számítógépek és az Internet segítenek hatékonyabbá tenni az emberek közti kommunikációt, és ez a kommunikáció segíthet abban, hogy hatékonyabbá tegyük a környezet védelmét. Például, a kommunikáció segíthet abban, hogy eldöntsék, milyen események történjenek, és ezeket a különböző rendezvényeket ott rendezzék meg, ahol a legnagyobb rájuk a kereslet. Így ugyanakkora energiaráfordítással több ember kikapcsolódhat, ami azt is jelenti, hogy ugyanannyi ember kevesebb energiaráfordítással kapcsolódhat ki. Ezt egy szavazást lebonyolító szoftverrel lehetne megvalósítani, amely elérhető lenne mobileszközökről és az Internetről is. Például, az emberek szavazhatnának arról, hogy milyen filmeket szeretnének megnézni egy régi filmeket vetítő moziban, milyen előadásokat szeretnének megnézni egy színházban, hol legyenek egy együttes következő koncertjei, melyik könyvet filmesítsék meg, stb. Vannak olyan esetek is, amikor az embereknek az a jó, ha más emberek nem ugyanazt a lehetőséget választották, mint ők maguk, például ha szeretnének olyan helyen nyaralni, ahol nem lesz nagy tömeg, vagy szeretnének olyan helyen dolgozni, és olyan munkát végezni, amivel nincs nagy konkurencia. A szoftver feladata az lenne, hogy minél több hasonló helyzetben segítségül hívja a kommunikáció erejét a döntéshozatalban. Hátrány: ennek megvalósítása jelentős anyagi erőforrásokat igényelhet.

8

$-mail, avagy fizetős elektronikus email nagyon fontos embereknek

: (Internetes ötlet...) Van néhány nagyon fontos vagy híres ember, akik nem publikálják az email címeiket, mert félnek, hogy túl sok kéretlen üzenetet (SPAM-et) kapnának, ugyanakkor szeretnének elérhetők lenni az Interneten más nagyon fontos emberek számára. Ezt a problémát úgy lehet megoldani, hogy minden üzenetért pénzt kérnének a küldőtől, annyit ami elbátortalanítja a spammereket (vagy amennyit a fogadó meghatároz). Ebben az esetben, a szolgáltatás díja egy funkciót jelent, nem hátrányt. A biztonság növelése érdekében, ennek az üzenetváltási fajtának a megvalósítását egy website-hoz lehetne kötni. Néhány ember már most weboldalak üzeneteivel kommunikál egymással, és nem emaillel. Egyébként annak is lehetségesnek kell lennie, hogy a fizetős üzenetet a VIP (nagyon fontos személy) titkos emailcímére továbbítsák, sőt a potenciális választ fogadják és átkonvertálják egy olyan formába, ami elrejti a titkos emailcímet. Néhány híres, de szegény címzett még akár pénzt is kereshetne azzal, ha részesedést kapna a hozzá küldött üzenetek árából, és/vagy az általa megválaszolt üzenetek árából. Most az a kérdés, hogy ez hogyan védené a környezetet? Ez valószínűleg néhány döntéshozót elérhetőbbé tenne a hozzá kérést intézők számára (mivel csak azok az üzenetek számítanak amelyeket elolvastak), és a nagy közös döntéseket könnyebbé tenné, ahol a közös döntések valószínűleg jobbak a környezetünknek. Hátrány: ez néhány más döntéshozót kevésbé elérhetővé tenne.

9

SMS-ek kódolása és mobileszközök többfelhasználóssá tétele

: (Mobilos ötlet...) A notebooktól a mobiltelefonig sok fajta kis hordozható eszköz megjelent már a kereskedelmi forgalomban. Ezek között lehetnek olyanok, amelyek csak egy felhasználót támogatnak, viszont le lehet tölteni rájuk különböző programokat. Egy ilyen eszközre készíteni lehetne egy olyan applikációt, amely a többfelhasználós üzemmódot szimulálja. Ez a szegényebb országok lakossága számára lehetne hasznos, mert náluk talán csak egy ilyen eszközt engedhet meg magának egy család. Ilyen módon talán kevesebb mobileszközt is vásárolnának, ami csökkenthetné a környezetre gyakorolt nyomást. A többfelhasználós üzemmód ideális esetben elrejti egy felhasználó személyes adatait a többi felhasználó elől, ezt pedig lehet, hogy csak a kimenő SMS-ek titkosításával, és a bejövő SMS-ek dekódolásával lehet elérni. Így csak azok SMS-ei lennének titkosak, akiknél fel van telepítve ez az applikáció. Viszont az applikáció terjedését meg lehetne gyorsítani azáltal, hogy azt a funkciót is beleteszik, hogy tömörítse az SMS-eket annak érdekében, hogy több információ elférjen egy SMS-ben, és a tömörítést és a titkosítást tulajdonképpen egy algoritmus végezné. (De jegyezzük meg, hogy lehetnek már szabadalmaztatott algoritmusok SMS-ek tömörítésére.) Hátrány: Fekete Árpád jelenleg eléggé távol áll a mobileszközökre való fejlesztéstől, aminek leginkább anyagi okai vannak; így azt sem tudja, hogy ez az ötlet megvalósítható-e, és megvalósították-e már mások. Egyébként is, a szegény országok tagjai közül nem valószínű, hogy sokan fizetnének a szoftverért.